Kommuniteten har en tydlig överlåtelse, ett tydligt medlemskap. Den som väljer att överlåta sig, gör det med viljan att ta ansvar för Oikos liv och på samma sätt också bli lyft av de andra medlemmarna. Det är medlemmarna som tar ansvar för det praktiska i Oikos samt har beslutanderätt på våra beslutsmöten. Innan någon blir medlem fullt ut får hen överlåta sig till ett år som novis. Novisen är som vilken annan medlem som helst, förutom beslutanderätt under beslutsmöten. Det året är framförallt ett år av utforskande – är Oikos något för mig? När året har gått säger novisen sitt ja till kommuniteten och kommuniteten säger sitt ja till novisen, förutsatt att hen vill fortsätta att vara en del av Oikos.
För oss i Oikos är alla vänner runtomkring mycket viktiga. Det finns många som ofta och regelbundet kommer på mässor, böner och andra arrangemang. Men det finns också många som kommer och hälsar på enstaka gånger, kanske bara för att nosa lite på vad vi gör, eller behöver en säng för en natt. Vilket som, alla är välkomna och alla är viktiga för oss.
En del av medlemmarna är även med i andra församlingar, andra ser Oikos som sin församling. Vi vill dock inte konkurrera med övriga församlingar i området och firar därför inte någon egen gudstjänst. Däremot deltar vi ofta i veckomässan eller söndagsgudstjänsten i Mariakyrkan.
Medlemmarna i Oikos kommer från olika traditioner och samfund, vilket berikar oss stort. Dock ser vi det som en fördel att vara anslutna till en kyrka, ett sammanhang, för att få rötter, att stå i en tradition. Kommuniteten Oikos är sedan start ansluten till EFS, en inomkyrklig rörelse i Svenska Kyrkan. Genom denna anslutning är vi också en del av den världsvida kyrkan. Det är lätt att tappa bort sig utan rötter, att tro att vi uppfunnit något helt nytt och eget. Därför är det gott att EFS kan hjälpa oss att hålla fokus och vara någon som vi står ansvariga inför.